1987-12-18
1987-12-18
1987-12-18
https://www.kakabhajans.org/Bhajan/default.aspx?id=12591
લખેલ નસીબને, સાચું જો તું વાંચી ના શકે
લખેલ નસીબને, સાચું જો તું વાંચી ના શકે
કાઢજે દોષ ના નસીબનો, સ્વીકાર કર બિનઆવડતનો
કરી સંકલ્પો ઘડી-ઘડી, અમલમાં જો ના મૂકી શકે
કાઢજે દોષ ના સંકલ્પનો, કર સ્વીકાર તારી આળસનો
વ્યાપી છે માતા સઘળે, જોઈ ના શકે જો તું એને
કાઢજે દોષ ના તું ‘મા’ નો, કર સ્વીકાર તું દોષ દૃષ્ટિનો
હૈયે અશાંતિનો ધોધ, જો સદા વહેતો રહે
કાઢ ના દોષ તું શાંતિનો, કર સ્વીકાર તારી ચંચળતાનો
Satguru Shri Devendra Ghia (Kaka)
|
View Original |
|
લખેલ નસીબને, સાચું જો તું વાંચી ના શકે
કાઢજે દોષ ના નસીબનો, સ્વીકાર કર બિનઆવડતનો
કરી સંકલ્પો ઘડી-ઘડી, અમલમાં જો ના મૂકી શકે
કાઢજે દોષ ના સંકલ્પનો, કર સ્વીકાર તારી આળસનો
વ્યાપી છે માતા સઘળે, જોઈ ના શકે જો તું એને
કાઢજે દોષ ના તું ‘મા’ નો, કર સ્વીકાર તું દોષ દૃષ્ટિનો
હૈયે અશાંતિનો ધોધ, જો સદા વહેતો રહે
કાઢ ના દોષ તું શાંતિનો, કર સ્વીકાર તારી ચંચળતાનો
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)
lakhēla nasībanē, sācuṁ jō tuṁ vāṁcī nā śakē
kāḍhajē dōṣa nā nasībanō, svīkāra kara binaāvaḍatanō
karī saṁkalpō ghaḍī-ghaḍī, amalamāṁ jō nā mūkī śakē
kāḍhajē dōṣa nā saṁkalpanō, kara svīkāra tārī ālasanō
vyāpī chē mātā saghalē, jōī nā śakē jō tuṁ ēnē
kāḍhajē dōṣa nā tuṁ ‘mā' nō, kara svīkāra tuṁ dōṣa dr̥ṣṭinō
haiyē aśāṁtinō dhōdha, jō sadā vahētō rahē
kāḍha nā dōṣa tuṁ śāṁtinō, kara svīkāra tārī caṁcalatānō
English Explanation |
|
In this bhajan of life approach,
He is saying...
What is written in your destiny, if you can’t read it correctly,
Don’t put blame on the destiny, accept your lack of skills.
After the resolution, if you don’t act,
Don’t put blame on resolution, accept your laziness.
Divine Mother is omnipresent, if you can’t see her,
Don’t put blame on Divine Mother, accept your own lack of vision.
If there is unrest flowing in your heart,
Don’t put blame on peace, accept your own fickleness.
Kaka is explaining that blaming others for our situations is a tendency of every one. For all our experiences or lack of experiences, we should look for answers within us rather than blaming it on external factors. We can’t see Divine Mother because of our own ignorance, we feel restless all the time because of our own fickle nature. Even our destiny is written entirely on the basis of our own actions. Kaka is urging us to own up to our endless thoughts, our actions, our ignorance, our imperfections. Acknowledge our own faults first and then move forward from there.
|